Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-05@09:16:11 GMT

قصه نامگذاری عجیب‌ترین چهارراه تهران را شنیده‌اید؟

تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۰۰۳۷۲

قصه نامگذاری عجیب‌ترین چهارراه تهران را شنیده‌اید؟

 

به گزارش تابناک به نقل از همشهری آنلاین، ماجرای انتخاب این نام هم مثل خود چهارراه، چهار وجه دارد؛ چهار روایت سرراست از زندگی آدم‌هایی  که آمدند و خشت خشت دکان‌های چهارگوشه چهارراه را نهادند تا تقاطعی که پیش از آن نامی نداشت به یکی از نمادهای هویتی محله تبدیل شود.

نام چهارراه پدر و پسر اگرچه روی هیچ تابلویی حک نشده، اما چنان در حافظه مشترک اهالی یک محله جای گرفته که از گذشته تا امروز قرار و مدارها سر همین چهارراه تنظیم می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این گزارش سری به چهارراه پدر و پسر زدیم و از ماجرای جالب این نامگذاری متفاوت رمزگشایی کردیم.

همه چیز از آن مغازه الکتریکی شروع شد

۶ دهه پیش وقتی که هنوز ساخت و سازها در محله دهقان آغاز نشده بود و تا چشم کار می‌کرد زمین بایر دیده می‌شد، دو معبر خاکی به هم رسیدند و اولین چهارراه محله شکل گرفت. امروز اما تقاطع خیابان‌ محصل و کوچه ریحانی یکی از شلوغ‌ترین و پررفت ‌و آمدترین نقاط محله دهقان است با انبوهی از خاطراتی که سر این چهارراه معروف نهفته است.

۶۰ سال پیش، اولین دکانی که سر این چهارراه باز شد، یک مغازه الکتریکی بود که اولین قطعه از ۴ قطعه لازم برای تکمیل داستان چهارراه پدر و پسر مهیا را کرد. «محمدتقی وهابی شبستری» صاحب مغازه لوازم خانگی فروشی ضلع شمال شرقی چهارراه، همان جوان ۶۰ سال پیش است که با باز کردن یک مغازه الکتریکی سهم مهمی در روشنایی خانه‌های محله داشت.

او از داستان نام چهارراه پدر و پسر می‌گوید: «من اولین کاسب این چهارراه بودم. آن موقع هنوز محله پا نگرفته بود و جز چند خانه یکی دو طبقه تا چشم کار می‌کرد فقط زمین خاکی دیده می‌شد. آن روزها چون ساخت وسازها تازه شروع شده بود، کار و بار الکتریکی‌ها سکه بود. من هم دست تنها بودم و پسرم عصرها بعد از مدرسه به کمکم می‌آمد.»

علی شبستری، پسر حاج محمدتقی هم می‌گوید: «همان روزها به ترتیب در ۳ ضلع دیگر چهارراه هم مغازه‌ای باز شد. از قرار، همه آنها هم پدر و پسر بودند. یک روز به خودمان آمدیم و دیدیم اهالی محله اسم این چهارراه را پدر و پسر گذاشته‌اند.»

پسرها کمک‌دست پدرها

پدر و پسر صاحب مغازه الکتریکی سر چهارراه که حالا در صنف لوازم خانگی فعالیت می‌کنند، اولین ضلع داستان چهارراه پدر و پسر را تکمیل کردند. پس از آنها نوبت به «غلامرضا صادقی» و پسرانش رسید که با تاسیس مغازه آهن‌فروشی، اهالی محله را از تامین مصالح لازم برای ساخت و ساز بی‌نیاز کنند.

اگرچه صادقی هم تغییر شغل داده اما همچنان به قانون نانوشته این چهارراه پایبند است و همراه پسرانش مغازه را اداره می‌کند. او می‌گوید: «آن موقع کار و بار مصالح فروشی ما هم سکه بود. خانه‌سازی رونق داشت و هرکسی که این حوالی مصالح و آهن‌آلات می‌خواست سراغ مغازه من می‌آمد.

من هم مثل حاج محمدتقی که با پسرش کارهای الکتریکی و برقی خانه‌ها را انجام می‌داد، از پسرانم برای انجام امورات مغازه کمک گرفتم. حالا هم که چند سالی است تغییر شغل داده‌ام باز هم پسرانم کمک‌حال من هستند.»

رقابت سالم برای احترام به پدر!

بعد از تاسیس آهن‌فروشی ضلع جنوب غربی چهارراه، «مصطفی نظیف» و پسرانش از راه رسیدند. آنها یک دکان خرازی در ضلع شمال‌غربی چهارراه تاسیس کردند و شدند سومین پدر و پسر کاسب این چهارراه.

نظیف هم تغییر شغل داده و حالا فروشگاه لوازم‌تحریر دارد. او می‌گوید: «آن روزها مغازه‌های این چهارراه خدمات مورد نیاز خانوارهای تازه‌وارد به محله را تامین می‌کردند. از طرفی ما نخستین کسبه این خیابان بودیم؛ بنابراین بیشتر مورد توجه همسایه‌ها قرار می‌گرفتیم.» اگرچه اهالی محله پدران و پسرانی را می‌دیدند که کنار هم کسب روزی می‌کنند، اما رابطه خوب پدری و پسری آنها بیشتر توی چشم اهالی بود.

«محسن نظیف» پسر آقا مصطفی لبخندی می‌زند و می‌گوید: «بین ما پسرها هم یک رقابت جالب وجود داشت؛ البته از آن رقابت‌های سالم که رابطه‌ها را محکم‌تر می‌کند. راستش ما پسرها احترام به پدر از روی دست هم تمرین می‌کردیم؛ انگار کری‌خوانی بین‌مان وجود داشت که چه کسی بیشتر هوای پدرش را دارد. شاید همین نکته هم برای همسایه‌ها جالب بود که این اسم را روی چهارراه گذاشتند.»
 

حالا تو پدر این مغازه‌ای!

داستان ضلع چهارم این چهارراه اما کمی فرق دارد. اگرچه «حاج ابراهیم مقدم» کاسب مردم‌دار ضلع جنوب شرقی چهارراه ۱۰ سال پیش چهره در نقاب خاک کشید، اما رسم کاسبی پدرها و پسرها در این مغازه همچنان به قوت خود باقی است.

«علی اصغر مقدم» چهره پدر را که حالا روی دیوار مغازه قاب شده نشان می‌دهد و می‌گوید: «با آمدن ما بود که اسم این چهارراه شد چهارراه پدر و پسر. همان روز اولی که من و پدرم مغازه خودمان را باز کردیم، ویژگی ۳ مغازه دیگر چهارراه برای خودمان هم جالب بود. ۱۰ سال پیش که پدرم از دنیا رفت، جای خالی‌اش در مغازه به اندوه بزرگی برای من تبدیل شد. همان روزها بود که پسرم آمد و گفت: حالا تو پدر این مغازه‌ای.»

محمد مقدم که جای خالی پدربزرگ را پر کرده تا اسم چهارراه پدر و پسر همچنان سر زبان‌ها باشد می‌گوید: «ما پسرها یاد گرفتیم احترام پدرها را نگه داریم. اسم چهارراه پدر و پسر اسم جالبی است اما مهمتر از آن برای ما حفظ این احترام است و اینکه به عنوان پدر و پسرهای خوب در ذهن همسایه‌ها بمانیم.»

منبع: تابناک

کلیدواژه: ماه رمضان کفاره روزه فطریه وام فرزندآوری دعای روز بیست و هفتم رمضان نادر طالب زاده حسن حسن زاده مغازه الکتریکی علی شبستری ماه رمضان کفاره روزه فطریه وام فرزندآوری دعای روز بیست و هفتم رمضان نادر طالب زاده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۰۰۳۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عکسی از تیپ عجیب صادق خلخالی در میدان جنگ

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، انتخاب محمّد صادق صادقی گیوی (۱۳۰۵ –۱۳۸۲) معروف به خلخالی به عنوان نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان با یک میلیون و ۶۰۰هزار رای در سال ۱۳۶۳ در صفحه اول روزنامه‌های عصر تهران منعکس شد.

بنابر روایت اطلاعات آنلاین، عکسی دیده نشده از آیت‌الله خلخالی در بازدید از مناطق جنگی تماشا کنید.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902539

دیگر خبرها

  • عجیب‌ترین سرقتی که در تهران رخ داد
  • احداث ۲۰ پروژه جدید در جنوب تهران/ ساخت پارکینگ زیرسطحی در محله جوادیه
  • عکسی از تیپ عجیب صادق خلخالی در میدان جنگ
  • این مناطق تهران خانه‌های ارزان‌قیمت دارند
  • این مناطق تهران خانه‌های ارزان‌قیمت دارند + جدول
  • اعتراض هواداران میلان به سیاست باشگاه؛ در سن سیرو هیچ صدایی شنیده نخواهد شد
  • شنیده شدن صدای انفجار در حومه دمشق
  • عنکبوتی به نام رامبد جوان ! | همه نامگذاری های عجیب جانوران
  • داستان نامگذاری خلیج فارس + فیلم
  • دستگیری ۲ شرور که در محله فلاح تهران قدرت‌نمایی کردند